Rukola

Rukola

19 września 2018 Wyłącz przez Stefan

Roślina zwana rukolą zawitała do naszych sklepów stosunkowo niedawno. Powszechnie dostępna zaledwie od paru lat już zrobiła poważną karierę kulinarną. Należy do rodziny kapustowatych i dość mocny, orzechowy smak. Stanowi bogate źródło minerałów oraz witamin, zwiększa odporność organizmu i posiada szereg innych dobroczynnych właściwości. Dlatego warto jest mieć ją we własnym ogródku. Uprawa rukoli nie jest specjalnie problematyczna.

Musimy zapewnić jej dobrze wydrenowane podłoże, dużo substancji organicznych w glebie oraz lekko zacienione miejsce. Uprawiana w ten sposób daje długie, mocne i soczyste liście o wyrazistym smaku. Uprawiać ją można prawie cały rok. Wysiewu dokonywać można już od połowy kwietnia aż do końca sierpnia. Miejsce dla niej znajdziemy zawsze, gdyż ma niewielkie rozmiary i bez problemu mieści się między rzędy pomidorów czy sałaty. Doskonale też sprawdza się jako uprawa w pojemnikach, skrzynkach czy doniczkach.

Z rukolą zaprzyjaźnią się osoby, które nie wyobrażają sobie kanapki bez sporej ilości zieleniny czy obiadu bez dobrej porcji sałaty.

www.bursa-goga.com.pl