Właściwe odżywianie a kondycja kości

Właściwe odżywianie a kondycja kości

15 czerwca 2018 Wyłącz przez Stefan

Jemy, aby żyć, ale nie żyjemy, aby jeść. Dieta ma jednakże bardzo duży wpływ na nasz organizm – w każdym aspekcie. Energia zawarta w pożywieniu jest wykorzystywana przez nasz mózg.

Dzięki niej nasze procesy myślowe przebiegają sprawnie i cechuje je daleko idąca dynamika, która odróżnia nas od innych gatunków. Również nasze mięśnie dzięki pokarmom są w stanie poprawnie pracować i wykonywać zadania, które są im przypisane przez naturę. Wreszcie mamy kości, które stanowią (dosłownie) szkielet dla złożonego tworu, jakim jest człowiek.

Ów szkielet powinien być silny i mocny. Aby tak było musimy mu dostarczyć odpowiedniej mieszanki składników w postaci witamin, minerałów oraz węglowodanów. Do kluczowych składników naszego jadłospisu należy zatem wapń, który to związek jest podstawowym budulcem kości.

Wysoką zawartością wapnia cechują się przede wszystkim produkty mleczne, takie jak sery, jogurty czy kefiry. Samo mleko oczywiście również. Dietę należy komponować pod kątem obecności wapnia już od najmłodszych lat życia.

Magnificent: Sufity Armstrong ortopeda poznań